Vi bevarer ikke danske frø – Med FRØ POPUP 2016 har vi et ønske: En plan for bevaring af den biologiske mangfoldighed.

12301722_769607013185577_2304350343528593246_n

Trods det, at vi har forpligtet os til at sikre den biologiske mangfoldighed, biodiversiteten, da vi i 2008 skrev under på FN’s Biodiversitetskonvention, lever vi i Danmark ikke op til aftalen. Den biologiske mangfoldighed er forudsætningen for vores eksistens og Danmark har intet program og ingen plan for hvordan den bevares.

I en artikel i Landbrug og Fødevarer siger formanden for Frøsektionen:

Vi bevarer ikke danske frø. “Det er pokkers alvorligt”. Det kan have alvorlige konsekvenser for dansk fødevareproduktion, at Danmark ikke har et program for indsamling og bevarelse af naturressourcer, som det ses i Sverige og Norge. Det skal der laves om på.

Og det har han helt ret i!
Siden den første FRØ POPUP i februar 2015 har vi sammen med NaturErhvervstyrelsen’s Dialogforum arbejdet for en bedre frølovgivning i Danmark. Det er ikke en ny sag for os i foreningerne Praktisk Økologi og Frøsamlerne, det er noget vi har arbejdet for i flere år, dog mere fokuseret de seneste 2 år, i forbindelse med forestående ny EU lovgivning.

Vi har gentaget det mange gange, Det ulovlige frøbytte og den illegale dyrkning af gamle kornsorter bremser udvikling i landbruget, medfølger et svagere innovationsgrundlag og forringer vores miljø – alt sammen noget der stiller os dårligt i forhold til sunde fødevarer i fremtiden.

Men, nu er der taget et skridt i den rigtige retning og det har været et meget spændende og resultatgivende arbejde i Dialogforum: En ny lovgivning, som selvfølgelig tillader frøbytte, men også giver mulighed for små og mellemstore virksomheder, for at avle frø til salg til forbruger. Ølandshveden kan nu også på lovlig vis få plads på de danske marker. Læs vejledning her

For at nå til et godt resultat i den nye frølovgiving har vi studeret det nordiske samarbejde omkring bevaring af frø og planter. Vi har været på NordGen i Lund og på det nye norske Institut for Bioøkonomi NIBIO i Ås. Her er meget inspiration at hente, vores naboer gør noget for bevaring af plantearven – det kan man desværre ikke sige vi gør i Danmark.

”Det er pokkers alvorligt, at der ikke bliver taget hverken beslutninger eller handlet for både at tage ansvar for at sikre bevaring og bæredygtig forædling. Det kan have store konsekvenser for fødevareproduktion, miljø og klima,” siger Thor Kofoed om dansk mangel på et national program for bevarelse af plantegenressourcer og fortsætter:
”Der findes allerede strategier, men når der ikke er afsat midler eller personaleressourcer til at virkeliggøre strategierne og handlingsplaner, så bliver det lidt hult.”  (citat artikel L&F)

Den biologiske mangfoldighed er forudsætningen for vores eksistens og Danmark har i øjeblikket intet program og ingen plan for hvordan den bevares.
Med FRØ POPUP 2016 har vi et ønske: En plan for bevaring af den biologiske mangfoldighed.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail